fbpx

O nas

Coraz więcej osób stawia na dobrą kawę w swoich lokalach. Zarówno właściciele jak i goście, od tego czarnego napoju oczekują coraz więcej. Jest to bardzo dobrym trendem, na rynku jest bowiem coraz mniej miejsca na produkty niskiej jakości. Aby przygotować dobrą kawę, poza wysokiej jakości sprzętem, potrzebna jest także wiedza pozwalająca wykorzystać pełnie możliwości zarówno maszyny jak i surowca. Coffee Bar Academy wychodzi naprzeciw tym potrzebom, skupiając się na najważniejszym dla nas czynniku, czyli na bariście.

Słowem mistrza

W Coffee Bar Academy  skupiamy się właśnie na czynniku ludzkim, który jest najważniejszym łącznikiem między gościem kawiarni a filiżanką espresso” – mówi Rafał Adamek, Mistrz Polski Barista 2006, pod którego patronatem w Gliwicach powstała szkoła. Od 2019 roku, przy ulicy Sterniczej 96 w Warszawie, mieści się prężnie działający drugi oddział – „W akademii staramy się kłaść nacisk właśnie na sumienne wyszkolenie. Jesteśmy ludźmi otwartymi na nowe doświadczenia kawowe i bardzo lubimy dzielić się swoją wiedzą. Chętnie rozbudzimy w innych tego kawowego bakcyla, którego sami mamy”.

Nasza misja

Misją Coffee Bar Academy, jest wyszkolenie baristy w oparciu o standardy Speciality Coffee Association. Trenerzy posiadający certyfikacje SCA z zakresu Barista Professional, Brewing Professional, a także z poziomu intermediate w zakresie sensoryki oraz zielonego ziarna, zajmują się przekazywaniem wiedzy dotyczącej różnych metod zaparzania kawy. Z wachlarzu dostępnych szkoleń, przyszły barista dowie się jak ustawić młynek, tak by osiągnąć odpowiednią ekstrakcję naparu, jak dbać o miejsce pracy i ekspres, którego obsługa nie będzie miała dla niego żadnych tajemnic.  Nauczy się jak malować mlekiem i zrobić na kawach mlecznych różnego rodzaju wzory, zarówno te najpopularniejsze jak serce, tulipan czy rozeta ale także bardziej skomplikowane, zależnie od stopnia opanowania podstawowych. Posiadamy także wiedzę dotyczącą parzenia kawy metodami alternatywnymi.

Kim jesteśmy

W Coffee Bar Academy, pracuje czwórka doświadczonych trenerów/baristów. Jesteśmy ludźmi z pasją, którzy chętnie dzielą się ogromem swojej wiedzy kawowej. Od otwarcia oddziału w Gliwicach pracuje u nas Rafał Adamek utytułowany Mistrz Polski Barista z certyfikatami SCA Barista Pro, SCA Brewing Pro oraz na poziomach podstawowym z sensoryki i zielonego ziarna . Reprezentował nasz kraj na mistrzostwach świata baristów w 2006 roku. Prywatnie spędza czas na wędkowaniu, zajmuje się hodowlą Bulterierów Brytyjskich a z nadmiarem kofeiny radzi sobie trenując Ju-jitsu. Jego ciosy są równie mocne co espresso doppio przygotowane o poranku.

W 2016 roku dołączyła do zespołu Joanna Szataniak, finalistka mistrzostw Polski Barista 2011 oraz 2012, która próbowała także swoich sił w Coffee in Good Spirits zajmując dwa razy czwarte miejsce. Także certyfikowana na poziomie professional w ścieżce baristy i podstawowej sensorycznej. Joasie często można spotkać  na szlaku w tatrach jak parzy kawę w aeropresie. W sumie to parzy kawę wszędzie gdzie się da, byle w trasie.

W 2016 dołączył także Aleksander Krzych , mistrz śląska Latte Art, certyfikowany na poziomie professional w umiejętnościach baristy, średnio-zaawansowanej metodach alternatywnych oraz podstawowym sensoryki i zielonego ziarna.

Nasz szkoła jest wpisana do Rejestru Instytucji Szkoleniowych pod numerem 2.24/00155/2017.

Specialty Coffee Association

Od 2019 roku Coffee Bar Academy jest członkiem Speciality Coffee Association, tym samym będąc w czołówce szkół dla baristów w Polsce i reprezentując najwyższy światowy poziom nauczania.

Nawiązując z nami współpracę zyskujesz:

  • Cykliczne szkolenia dla personelu w Coffee Bar Akademy pod okiem naszych wykwalifikowanych baristów
  • Opiekę nad jakością serwowanej kawy w lokalu
  • Pomoc w tworzeniu kawowego menu

Bristot Coffee Academy

Patronem naszej szkoły jest Bristot Coffee Academy w Belluno, która zrzesza najlepszych baristów z całego świata. Nasi trenerzy podczas corocznego Barista Camp pogłębiają swoją wiedzę i zdobywają kolejne certyfikaty SCA. To ważne, że nad jakością naszych szkoleń czuwa międzynarodowa organizacja, dzięki temu nasze standardy są na poziomie światowym.

Nasi trenerzy

Rafał Adamek

Rafał Adamek

trener | barista

2006 Mistrzostwa Polski Barista – Mistrz Polski Barista
2006 Reprezentant Polski na mistrzostwach baristów w Szwajcarii
2007 Mistrzostwa Polski Latte Art III miejsce zostwach drużynowych baristów w Rosji
2008 Coffee challenge we Włoszech II miejsce

Oficjalny trener grupy Procaffe
Certyfikacje SCA: 

  • Green Coffee: intermediate level
  • Sensory skills: foundation level
  • Barista skills: professional level
  • Brewing: intermediate level

2003 Restauracja Tres Amigos kelner/barman
2003-2005 Restauracja Secesja kelner/barman/barista
2005-2006 Trener sieci kawiarni Caffe Club
2006-2008 Kierownik Art Coffee na Polskę południową i północną
2008 – nadal Combi Co sp. z o.o. | Coffee Bar Academy

Joanna Szataniak

Joanna Szataniak

trener | barista

od 2010 Członek i certyfikowany Barista Speciality Coffee Association
2011 Mistrzostwa Polski Barista Finalistka
2012 Mistrzostwa Polski Barista Finalistka
2014 Mistrzostwa Polski Barista Coffee in Good Spirits 4 miejsce
2017 Mistrzostwa Polski Barista Coffee in Good Spirits 4 miejsce

Certyfikacje SCA: 

  • Sensory skills: foundation level
  • Barista skills: professional level
  • Brewing: intermediate level

2007-2008 Rafał Górka Cafe Bar Celona – barista/trener
2008-2011 Dominik Wochnik „WOX”, sieć kawiarni-lodziarni „Monte Negro”, koordynator ds. sprzedaży i marketingu
2011-2012 Jarosław Skoczylas „Es’pressobar”, menager
2013-2013 Klubokawiarnia „Rynek10”, stanowisko: barista/trener
2013-2016 Belweder Group Marek Jałtuszewski oddział Katowice
2016- nadal Combi Co sp. z o.o. | Coffee Bar Academy

Aleksander Krzych

Aleksander Krzych

trener | barista

2009 Zajęcie  VII w finale konkursu Gorzkiej Żołądkowej
2012 Zajęcie II miejsca w  XII w półfinale w „Finlandia XIII vodka cup”
2018 Zajęcie I miejsca w Mistrzostwach Śląska Latte Art 

Oficjalny trener grupy Procaffe
Certyfikacje SCA: 

  • Green Coffee: foundation level
  • Sensory skills: foundation level
  • Barista skills: professional level
  • Brewing: intermediate level

2007 Restauracja „Chata Polaka”, kelner
2007-2011 „Pub, restaurant and dancefloor Gramofon”, kierownik zmiany i baru
2012-2014 „Whisky Bar”, barman i osoba odpowiedzialna za marketing oraz organizację imprez
2014-2015 „Silvia Gold” i restauracja „Majer”, kierownik barów
2015-2016 „Fabularna” w Katowicach, menager
2016 – nadal Combi Co sp. z o.o. | Coffee Bar Academy

Systematycznie się u nas szkolą

Nasza współpraca, a raczej „chemia” trwa nieustannie od samego początku istnienia Restauracji 4 Pory Roku, czyli grudnia 2016 r. Profesjonalne szkolenie przeprowadzone dla naszych raczkujących baristów, zakup ekspresu dostosowanego do potrzeb naszej Restauracji, a wreszcie kawa, która ujęła nas jako Właścicieli wcześniej w innym miejscu. Doceniamy profesjonalizm Asi i Rafała, skrupulatność pani Katarzyny, ale przede wszystkim swobodę w kontaktach i błyskawiczną reakcję na niemal każdą potrzebę z naszej strony. Będziemy polecać pod każdym względem i mamy nadzieję na dalszą sympatyczną biznesową współpracę!

Restauracja 4 PORY - Magda i Karolina

Profesjonalizm na każdej płaszczyźnie współpracy.

Bezova

Cofee Bar Academy to wyspecjalizowana szkoła trenerów, która działa w pełni kompleksowo dbając o swojego klienta w każdym najmniejszym szczególe. Nasza współpraca trwa od początku istnienia Coffee Bar Academy. W tym czasie kadra trenerska przygotowała nasz personel do pracy. Coffee Bar Academy to ludzie z pasją, którzy tworzą niezwykłą atmosferę.

Karmello

Z firmą Combi, jak również z Akademią, współpracujemy praktycznie od powstania Legendii w nowej odsłonie. Współpraca ta zaowocowała kilkoma ciekawymi projektami. Dodatkowo my i nasi pracownicy możemy liczyć na wsparcie Coffee Bar Academy w zakresie szkolenia i rozwoju. Liczymy na dalszą współpracę i realizację wyzwań, jakie stawia przed nami nowoczesna gastronomia.

Legendia

Click here to show popup