fbpx

Szkolenie Alternatywne metody parzenia kawy

Podglądałeś kiedyś baristę parzącego zamówionego przez Ciebie dripa? Zastanawiałeś się czy to rzeczywiście jest takie trudne? Zaintrygowały Cię sprzęty podpatrzone w lokalnej kawiarni, gdzie kawa zawsze smakuje perfekcyjnie? Jeśli chociaż jedna odpowiedź brzmi „tak”, zapewne w Twojej głowie pojawiła się myśl o przeniesieniu innych metod parzenia kawy wprost do swojego domu.

Każdy z nas może zostać posiadaczem kettle, młynka, dripa, syfonu i innych oraz zaparzyć wyśmienitą kawę w domu. Jeśli jesteś na to gotowy, ale jedyną rzeczą, która Cię powstrzymuje na ten moment to brak odpowiedzi na pytanie:, „ale co tu się właściwie dzieje?”, szkolenie Alternatywne metody parzenia kawy to coś idealnego dla Ciebie. Szkolenie w Coffee Bar Academy mają specjalnie opracowaną strukturę, która została stworzona przez trójkę naszych baristów- Joannę Szataniak, Rafała Adamka oraz Aleksandra Krzycha.

Szkolenie w CBA ma formę prezentacji metod alternatywnych dla osób, które z przelewowymi kawami nie miały wcześniej styczności lub ich wiedza oraz umiejętności są niewielkie. Podczas kursu prezentujemy różne metody parzenia: od dripperów V60, Chemexa przez Aeropress i Syfon. Uczestnik będzie miał szansę spróbowania każdej z kaw, a pod koniec warsztatów jest możliwość (a nawet konieczność!) samodzielnego wykonania kawy na wybranym przez siebie urządzeniu. Warsztat zapewnia duża dawkę wiedzy teoretycznej o alternatywach i degustację różnego rodzaju naparów. Później pozostaje jedynie nauka w domu.

Jeśli szukasz idealnej filiżanki kawy, którą sam zaparzysz przy użyciu jednej z wybranych metod, zaopatrzymy Cię w mapę i wskazówki jak odnaleźć tego Świętego Graala. A dosłowniej, oprócz wiedzy i umiejętności, u nas możesz zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria oraz wyśmienitą kawę Bristot.

PROGRAM:
Czynniki wpływające na smak kawy

  • Świeżość i jakość wypalonej kawy:
    • degustacja kawy wypalonej na jasno, średnio, ciemno, bardzo ciemno
    • degustacja kawy dobrze i źle przechowywanej
    • defekty w kawie
  • Jakość kawy i sposób mielenia oraz jego znaczenie przy doborze metody parzenia
  1. Prezentacja metod alternatywnych wraz z historią
  2. Prezentacja akcesoriów
    • młynek
    • waga na kawę
    • stoper
    • termometr
    • domowy filtr do wody
    • aeropress
    • frenchpress
    • chemex
    • kawiarka
    • syphon
    • dripp
  3. Metodologia przygotowania kaw przy użyciu poszczególnych akcesoriów
  4. Jakość kawy i sposób mielenia oraz jego znaczenie przy doborze metody parzenia
  5. Degustacja przygotowanych kaw
  6. Ćwiczenia praktyczne

Czas trwania

3 godziny

Cena

199 zł