fbpx

Szkolenie Barista BASIC

Najbliższe szkolenie Gliwice

Dzień(s)

:

Godzina(y)

:

Minut(y)

:

Sekund(y)

Kręci Cię świat kawy? Jesteś początkującym baristą, a może niedługo otwierasz swój lokal? Idealne espresso śni Ci się po nocach? A może masz dość rutyny
i chcesz nauczyć się czegoś nowego? Hej! Tu Coffee Bar Academy i zgłaszamy się do pomocy!

Barista BASIC to kurs dla Ciebie

Jedno lub dwudniowe szkolenie Barista BASIC to odpowiedź na zapotrzebowanie, które zaobserwowaliśmy już kilka lat temu. Zawód baristy stał się profesją wymagającą znacznie większego zaangażowania. Świadomość konsumencka wymusiła na prowadzących lokale zatrudnianie osób, które dobrze znają się na kawie. Kelner, potrafiący nasypać kawy do kolby i nacisnąć guzik nie posiada wiedzy wymaganej do przygotowania espresso, które zadowoli gościa.

Oprócz tego, kawa to po prostu styl życia. Dlatego nasze szkolenie Barista BASIC jest skierowane również do osób pragnących wzbogacić swoje doświadczenie w tym temacie, jednak niekoniecznie wiążących swoją przyszłość z gastronomią.

Prowadząc szkolenie Barista BASIC stawiamy sobie za cel, przekazanie wszystkich informacji niezbędnych do wykonania poprawnego espresso i bazujących na nim napojów mlecznych.

Po kursie, posiądziesz wiedzę z zakresu ustawienia młynka i zrozumiesz zasady rządzące poprawnym ustawieniem dobrego, włoskiego espresso. Będziesz potrafić odpowiednio steksturować mleko i poznasz zasady podstawowego nim malowania. Zdobędziesz też teoretyczną wiedzę o kulturze i historii picia kawy (teoria plus praktyka to najlepsze połączenie). Na szkoleniu zgłębimy podstawowe informacje o tym, skąd bierze się kawa, czym jest arabika i co to znaczy, że kawa jest ciemno wypalona.

Oprócz wiedzy teoretycznej, na kursie Barista BASIC stawiamy mocny nacisk na praktykę (gdyż to właśnie ona czyni nas mistrzami). Dlatego też, zależy nam na tym, aby każdy uczestnik, po ówczesnych instrukcjach baristy wielokrotnie i samodzielnie przygotowywał kawę z ekspresu, sam ustawiał młynek oraz podjął się treningu Latte Art.

Dla kogo?

  • początkujący bariści
  • osoby pragnące wzbogacić swoje doświadczenie
}

Czas trwania

2 dni – 5 h x 2

Cel

Wprowadzenie do świata kawy i opanowanie wiedzy teoretycznej, jak ćwiczenia praktyczne z zakresu użytkowania ekspresu, przyrządzania espresso, zarządzania mlekiem, przygotowania cappuccino i innych kaw mlecznych.

  1. Historia i kultura picia kawy
    • odkrycie kawy
    • nowa używka w świecie arabskim
    • kawa w Europie i Ameryce
    • kawa w Polsce
  2. Ziarno: od plantacji  do espresso 
    • gatunki i odmiany kawy – sposoby ich rozróżniania
    • metody zbiorów
    • procesy produkcji: obróbka, proces palenia
    • blendy
  3. Kawa  fakty i mity
  4. Czynniki wpływające na idealne espresso
    • espresso jako postawa każdej kawy
    • parametry
    • ocena wizualna
    • eksperymentowanie
    • dzielenie ekstrakcji
    • prawidłowe picie espresso
  5. Ćwiczenia praktyczne – espresso/kalibracja młynka 
    1. Parzenie i wykańczanie kawy oraz napojów mlecznych i możliwości Latte Art
      • rodzaje mleka, dobór produktu i sprzętu, techniki, parametry
      • spienianie mleka
      • sztuka tworzenia wzorów i malowanie na kawie
      • przygotowywanie kaw warstwowych
      • przegląd kaw – ćwiczenia praktyczne
    2. Ćwiczenia praktyczne – mleko
    3. Egzamin teoretyczno-praktyczny

Co zyskujesz?

  1. Będziesz samodzielnie obsługiwać młynek i ekspres, przyrządzanie espresso czy też cappuccino nie będzie dla Ciebie zagadką, posiądziesz podstawową wiedzę z zakresu latte art.
  2. Budząc twoja wyobraźnie sprawimy, że staniesz się pożądanym specjalistą na rynku pracy.
  3. Zwieńczeniem Twojego wysiłku będzie imienny Certyfikat Coffee Bar Academy otrzymany po kursie.
  4. 10% zniżki na szkolenie Barista PRO.