fbpx

Najbliższe szkolenie Brewing PRO - Gliwice

Dzień(s)

:

Godzina(y)

:

Minut(y)

:

Sekund(y)

„Szkoda życia na picie kiepskiej kawy!”

Szkolenie Brewing PRO

Brewing PRO to nasze autorskie szkolenie, które jest rozszerzeniem warsztatów
z alternatywnych metod parzenia kawy.

 Celem głównym szkolenia jest pogłębienie wiedzy na temat wpływu różnorakich czynników,
na  jakość kawowego naparu
oraz nauka czytania wykresu TDS.

Dla kogo skierowane jest szkolenie?
Uczestnicy posiadają już doświadczenie w obsłudze sprzętu (kawiarka, Chemex, dripp, aeropress itd.),
znają podstawowe parametry wpływające na smak kawy, lecz pragną rozwinąć swą wiedzę na poziomie PRO.

Na szkoleniu dowiesz się:

  1. Jakie konkretnie czynniki wpływają na jakość zaparzanej kawy metodami alternatywnymi?
  2. Co to jest preinfuzja, ekstrakcja, hydroliza?
  3. Co to właściwie jest TDS? Jak ma związek z wodą do kawy?
  4. O stopniach zmielenia kawy i jego wpływie na zaparzanie.
  5. Jakie mamy młynki i jakie są sposoby mielenia kawy?
  6. Jakie są kluczowe czynniki służące zaparzenie kawy według SCA?
  7. Jak ważna w kontekście parzenia kawy jest woda?
  8. Jakie zmiany zachodzą w ziarnie podczas wypalania kawy?
  9. Jakie są etapy zaparzania kawy?
  10. Jak rozłożyć napar na części?
  11. Jakie mamy metody zaparzania- czym różnią się metody grawitacyjne od immersyjnych?
  12. Co to jest SCA Gold Cup Standard?
  13. Czym jest ratio?
  14. Czym jest opis sensoryczny i jak go budować?
  15. Jakich urządzeń możemy używać do pomiaru różnych czynników wpływających na kawę?
  16. … i wiele więcej!

Dla kogo?

-bariści;
-osoby, na co dzień zajmujące się parzeniem kawy;
-właściciele kawiarni, barów, restauracji,
-pasjonaci kawy.

Szkolenie jest przygotowane na poziomie średniozaawansowanym.

}

Czas trwania

7 godzin – 09:00-16:00

Co zyskujesz?

1. Szeroką wiedzę dotyczącą wszystkich czynników wpływających na zaparzanie kawy metodami alternatywnymi.

2. Znaczną wiedzę dotyczącą WODY w procesie zaparzania kawy (umiesz obsługiwać urządzenie, jakim jest refraktometr).

3. Wiesz, jak mierzyć pH wody oraz jakie są optymalne parametry cieczy.

4. Zyskujesz szeroką wiedzę teoretyczną i praktyczną na temat: sposobów parzenia kawy, mielenia ziarna pod przelew, etapów procesu zaparzenia kawy, specjalistycznych urządzeń pomiarowych, zmian zachodzących w ziarnie podczas wypalania, metod grawitacyjnych i immersyjnych, podstaw sensoryki.

5. Na koniec, zyskujesz certyfikat Brewing PRO, który wysyłamy do Ciebie drogą mejlową lub kurierem.