fbpx

Najbliższe terminy szkoleń:

18-19 października 2021

Szkolenie Barista PRO

Hej! Twoja kawowiedza i kawoumiejętności są na naprawdę dobrym poziomie? A może jesteś baristą z powołania i połowę dnia spędzasz parząc kawę? Czujesz, że Twoi pracownicy zasługują na więcej, a tym samym podniosą jakość usług w lokalu? Jest jeszcze jedna opcja- ukończyłeś/aś nasz kurs Barista BASIC i chcesz wiedzieć i umieć więcej?

Jeśli chociaż jedna odpowiedź brzmi TAK, kurs Barista PRO jest właśnie dla Ciebie.
To wydarzenie stworzone przez profesjonalistów dla profesjonalistów oraz ludzi, dla których kawa jest pasją!

Jeśli Ty bądź Twoi bariści czujecie się pewnie za barem, ale ustawienie espresso nie kończy się wyłącznie na paru próbach, a korygowanie młynka w środku zmiany sprawia wam problemy, to szkolenie jest skierowane do Was. Szkolimy również z Latte Art. Są wzory i Wzory przez duże „W”, prawda? Na treningu Latte Art, pod naszym okiem, udoskonalicie podstawowe malunki oraz te bardziej wymyślne. Tulipan z 10 serc? Możemy spróbować 😉

Głównym celem szkolenia Barista PRO jest poszerzenie dotychczasowych umiejętności baristy. Autorski program szkolenia obejmuje wiedzę mocno specjalistyczną, średnioozaawansowaną oraz podstawy (które warto powtórzyć w kontekście tego szkolenia).

Dla kogo?

  • osoby, które posiadają podstawową wiedzę kawową
  • bariści, którzy pragną wzbogacić swoją wiedzę i praktykę
}

Czas trwania

2 dni

Cel

Znaczne poszerzenie dotychczasowych umiejętności baristy-zarówno teoretycznych, jak i praktycznych. 

1. Kultura picia kawy.

4. Transport kawy.

5. Podstawy roastingu. 

6. Proces wypalania kawy- co się dzieje z ziarnem?

7. Różne pomiary ziaren kawy (wilgotność, kolor).

8. Omówienie zasady 4m.

9. Rodzaje mieszanek kawowych.

10. Opakowanie a jakość i świeżość.

11. Espresso

12. Kalibracja młynka.

13. Rodzaje żaren.

14. Stopnie zmielenia kawy.

15. Espresso machines.

16. Zestaw baristy.

17. Receptura- czym jest ratio. Espresso Brewing Formula.

18. Woda a espresso.

1. Parametry espresso wg. INEI i Espresso Italiano.

2. Jak czytać espresso?

3. Rodzaje eksktrakcji.

4. Doza, dystrybucja, tamping.

5. Stopień wypalenia kawy a smak.

6. Kalibracja młynka- zajęcia praktyczne.

7. TDS- co to jest? Jak go kontrolować?

8. Ratio.

9. Podstawy sensoryki.

10. Koło smaków SCA.

11. Kawowe standardy.

12. Mleko.

13. Kawy mleczne.

14. Ergonomia pracy baristy.

15. Zajęcia praktyczne- teksturowanie mleka, tworzenie kaw mlecznych.

16. Higiena ekspresu i młynka.

Co zyskujesz?

  1. Będziesz samodzielnie tworzyć niepowtarzalne wzory.
  2. Budząc Twoją wyobraźnię sprawimy, że staniesz się pożądanym specjalistą na rynku pracy.
  3. Zwieńczeniem Twojego wysiłku będzie imienny Certyfikat Coffee Bar Academy, otrzymany po kursie.