fbpx

Najbliższe szkolenie Master Espresso - Gliwice

Dzień(s)

:

Godzina(y)

:

Minut(y)

:

Sekund(y)

Szkolenie Master Espresso – Kalibracja młynka

Czy wiesz, jak ważne w parzeniu kawy jest odpowiednie skalibrowanie młynka?
Zdajesz sobie sprawę, że źle ustawiony młynek może zupełnie popsuć Twoje espresso? 

Cały wysiłek, który wkładasz w odpowiedni wybór ziaren kawy oraz sprzętu może pójść na marne, kiedy nie wiesz, co i jak dokładnie robić.

Szkolenie Master Espresso- Kalibracja młynka jest skierowane do wszystkich osób, których poziom kawowej wiedzy można określić jako średniozaawansowany.

Na szkoleniu, skrojonym idealnie pod Twoje potrzeby poznajesz budowę oraz zasadę działania różnych młynków, w tym poznasz typy żaren i ich wpływ na mielenie. Na szkoleniu możesz pracować na swoim młynku lub korzystać z tych dostępnych w naszej Akademii. Dzięki temu poznasz zasadę działania różnych maszyn, przez co Twoja kawowiedza znacznie się powiększy. Praca na swoim młynku ma również inne plusy. Jeśli jesteś przyzwyczajony/a do konkretnego modelu i firmy (np. pracujesz na nim w swojej kawiarnii), na szkoleniu pod okiem naszych trenerów ustawisz sprzęt pod konkretne oczekiwania. Oprócz tego, poznasz jego wady i zalety, co może wpływać na dalsze decyzje zakupowe Twoje lub przełożonych.

W trakcie szkolenie omówimy dokładnie jakie czynniki wpływają na smak, zapach i wygląd idealnego espresso. Oprócz tego, poznajesz przepis na perfekcyjne espresso, zgodnie ze światowymi wytycznymi (INEI, WBC).

Podczas szkolenia możesz zadawać wiele pytań. Jednym, które często słyszymy jest: “ile powinno kosztować espresso w mojej kawiarni/restauracji/barze. Po kursie obliczysz, ile powinno kosztować Twoje espresso, zgodnie z tym, na jakiej kawie pracujesz itp.
Jako Mistrz Espresso musisz wiedzieć, jak “czytać espresso”. Podczas szkolenia poznamy typy ekstrakcji. Spróbujemy również źle zaparzonego espresso i przeprowadzimy dyskusję.

Kluczowym elementem szkolenia będzie część kalibracja młynka. Po szkoleniu będziesz Umiesz ustawić młynek, na którym pracujesz na co dzień lub poznajesz zasadę działania młynków dostępnych w Akademii. 7. Ponadto, wiesz jak wybrać kawę pod espresso i jak ją odpowiednio zmielić.

Po kursie stajesz się ekspertem ds. espresso i zdobywasz tytuł Master Espresso 🙂

Dla kogo?

-bariści;
-osoby, na co dzień zajmujące się parzeniem kawy;
-właściciele kawiarni, barów, restauracji.

Szkolenie jest przygotowane na poziomie średniozaawansowanym.

}

Czas trwania

Ok. 5 godzin

Cel

Celem szkolenia jest pokazanie, jak ważny w procesie parzenia kawy (espresso) jest młynek oraz jego odpowiednia kalibracja.

Celem pośrednim (ważnym np. dla managerów, właścicieli lokali) - podniesienie standardów lokalu.

Co zyskujesz?

1. Poznajesz budowę oraz zasadę działania różnych młynków, w tym poznasz typy żaren i ich wpływ na mielenie.
2. Wiesz, jakie czynniki wpływają na smak, zapach i wygląd idealnego espresso.
3. Poznajesz przepis na perfekcyjne espresso, zgodnie ze światowymi wytycznymi (INEI, WBC).
4. Umiesz obliczyć, ile powinno kosztować Twoje espresso.
5. Wiesz, jak “czytać espresso”- rodzaje ekstrakcji.
6. Umiesz ustawić młynek, na którym pracujesz na co dzień lub poznajesz zasadę działania młynków dostępnych w Akademii.

7. Wiesz, jak wybrać kawę pod espresso i jak ją odpowiednio zmielić.
Oprócz tego
8. Dowiadujesz się wartościowych informacji o wodzie i jej składzie, pH itd.9

9. Korzystasz pod okiem trenera z urządzeń takich jak refraktometr, miernik TDS i inne

10. Stajesz się ekspertem ds. espresso i zdobywasz tytuł Master Espresso 🙂