fbpx

Szkolenie Master Espresso – Kalibracja młynka

Czy wiesz, jak ważne w parzeniu kawy jest odpowiednie skalibrowanie młynka?
Zdajesz sobie sprawę, że źle ustawiony młynek może zupełnie popsuć Twoje espresso? 

Cały wysiłek, który wkładasz w odpowiedni wybór ziaren kawy oraz sprzętu może pójść na marne, kiedy nie wiesz, co i jak dokładnie robić.

Szkolenie Master Espresso- Kalibracja młynka jest skierowane do wszystkich osób, których poziom kawowej wiedzy można określić jako średniozaawansowany.

Na szkoleniu, skrojonym idealnie pod Twoje potrzeby poznajesz budowę oraz zasadę działania różnych młynków,  poznajesz typy żaren i ich wpływ na mielenie. Na szkoleniu możesz pracować na swoim młynku lub korzystać z tych dostępnych w naszej Akademii. Dzięki temu poznasz zasadę działania różnych maszyn, przez co Twoja kawowiedza znacznie się powiększy. Praca na swoim młynku ma również inne plusy. Jeśli jesteś przyzwyczajony/a do konkretnego modelu i firmy (np. pracujesz na nim w swojej kawiarni), na szkoleniu pod okiem naszych trenerów ustawisz sprzęt pod konkretne oczekiwania. Oprócz tego, poznasz jego wady i zalety, co może wpływać na dalsze decyzje zakupowe Twoje lub przełożonych.

W trakcie szkolenia omówimy dokładnie jakie czynniki wpływają na smak, zapach i wygląd idealnego espresso. Oprócz tego, poznajesz przepis na perfekcyjne espresso, zgodnie ze światowymi wytycznymi (INEI, WBC).

Podczas szkolenia możesz zadawać wiele pytań. Jednym, które często słyszymy jest: “ile powinno kosztować espresso w mojej kawiarni/restauracji/barze?”. Po kursie samodzielnie obliczysz, ile powinno kosztować Twoje espresso, zgodnie z tym, na jakiej kawie pracujesz itd.

Jako Mistrz Espresso musisz wiedzieć, jak “czytać espresso”. Podczas szkolenia poznamy typy ekstrakcji. Spróbujemy również źle zaparzonego espresso i przeprowadzimy dyskusję.

Kluczowym elementem szkolenia będzie część kalibracji młynka. Po szkoleniu będziesz potrafił/a ustawić młynek, na którym pracujesz na co dzień oraz poznasz zasadę działania młynków dostępnych w Akademii. Ponadto, będziesz wiedzieć jak wybrać kawę pod espresso i jak ją odpowiednio zmielić.

Po kursie stajesz się ekspertem ds. espresso i zdobywasz tytuł Master Espresso 🙂

Dla kogo?

-bariści;
-osoby, na co dzień zajmujące się parzeniem kawy;
-właściciele kawiarni, barów, restauracji.

Szkolenie jest przygotowane na poziomie średniozaawansowanym.

}

Czas trwania

Ok. 5 godzin

Cel

Celem szkolenia jest pokazanie, jak ważny w procesie parzenia kawy (espresso) jest młynek oraz jego odpowiednia kalibracja.

Celem pośrednim (ważnym np. dla managerów i właścicieli lokali) - podniesienie standardów lokalu.

Co zyskujesz?

1. Poznajesz budowę oraz zasadę działania różnych młynków, w tym poznajesz typy żaren i ich wpływ na mielenie.
2. Wiesz, jakie czynniki wpływają na smak, zapach i wygląd idealnego espresso.
3. Poznajesz przepis na perfekcyjne espresso, zgodnie ze światowymi wytycznymi (INEI, WBC).
4. Umiesz obliczyć, ile powinno kosztować Twoje espresso.
5. Wiesz, jak “czytać espresso”- rodzaje ekstrakcji.
6. Umiesz ustawić młynek, na którym pracujesz na co dzień lub poznajesz zasadę działania młynków dostępnych w Akademii.

7. Wiesz, jak wybrać kawę pod espresso i jak ją odpowiednio zmielić.
Oprócz tego
8. Poznajesz wartościowe informacje o wodzie i jej składzie, pH itd

9. Korzystasz pod okiem trenera z urządzeń takich jak refraktometr, miernik TDS i inne

10. Stajesz się ekspertem ds. espresso i zdobywasz tytuł Master Espresso 🙂